Ga naar hoofdinhoud

Dark mode gebruik op utrecht.nl

Plaatje van een browser waar Google wordt getoond in Dark mode.

Samengevat: 21,8% van de bezoekers van Utrecht.nl gebruikt Dark mode.

Dark mode is een instelling op apparaten en applicaties die het kleurenschema omkeert, waardoor de achtergrond donker wordt en de tekst en grafische elementen lichter worden, wat een rustigere visuele ervaring biedt, vooral bij weinig licht.

Doel van het onderzoek

Er achter komen of Dark mode gebruikt wordt bij bezoekers op een gemeentelijke website.

Advies

Maak bij het ontwikkelen van je website een bewuste keuze of je rekening wilt houden van bezoekers die Dark mode gebruiken. Het maken van een Dark mode variant van je website is tijdsintensief, maar het aantal gebruikers dat Dark mode gebruikt is significant.

Resultaten en inzichten

Van 06-06-2023 tot 20-06-2023 (14 dagen) registreren we van 55.966 van de 256.475 bezoekers (21,8%) dat ze Dark mode aan hebben staan bij een bezoek op utrecht.nl.

Mogelijk zijn dit er meer. We meten van 154.844 bezoekers (54,8%) dat ze Dark mode uit hebben staan. Bij elkaar opgeteld is dat niet 100%. Bij een aantal van de bezoekers is het niet mogelijk geweest om deze informatie te registreren, en weten we niet of ze Dark mode uit of aan hebben staan.

Wat is er mee gedaan?

We hebben dit inzicht teruggegeven in het Designers kanaal van Code for NL.

Opzet

We hebben in onze statistieken software een zogenaamde 'trigger' gezet die met een Javascriptje meet wanneer iemand utrecht.nl bezoekt met 'Dark mode' ingesteld in de browserinstelling. Deze browserinstelling kan gedaan zijn in de browser zelf, of overgenomen zijn van het Operating System.

Deze trigger hebben we een aantal dagen laten draaien om voldoende cijfers op te halen.

Code

Voor de statistiekentool Matomo kan je de code die we gebruikt hebben in gitHub vinden.

Contactinfo